< Tornar al blog

Quina és la fórmula de la felicitat duradora?

Segons la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua, la felicitat es defineix com un estat de grata satisfacció espiritual i física.

En aquest post reflexionarem sobre la felicitat. Per aquest motiu, haurem de fer-nos un parell de preguntes;

  • Què ens fa feliços?

  • Si ens sentim raonablement feliços, es pot ser més feliç encara?

Per donar resposta a aquestes dues preguntes, primer hem de tenir clar quins tipus de felicitat existeixen i què és el que ens produeix felicitat.

Felicitat
1. Felicitat momentània i felicitat duradora

En funció de la durada i la permanència en el temps d’aquest estat d’ànim, podem parlar de felicitat momentània o de felicitat duradora.

La felicitat momentània es refereix al plaer de prendre’s una cervesa ben freda en un xiringuito de platja d’un bonic diia d’estiu o la sensació de joia quan el teu equip equip de fútbol li fa un gol a l’equip contrari. La felicitat momentània és puntual, de breu durada. Està molt relacionada amb l’alegria i altres emocions positives i es pot incrementar de diferents maneres i a gust de cadascú. Ens produeix felicitat veure una pel·lícula de riure, jugar un partit de tennis, abraçar als teus fills o assaborir un pastís de xocolata.

La felicitat duradora és un tret denominat també afectivitat positiva. És un estat d’ànim més permanent i estable en el temps que la felicitat momentània. Està més relacionada amb el benestar subjectiu, en sentir-se un mateix bé durant tot l’any, amb un estat interior de satisfacció permanent. És una felicitat que engloba mu<olts aspectes de la nostra vida, de la nostra forma de pensar i de sentir, del que ens envolta, del que ens agrada fer.

Ambdues felicitats no estan directament relacionades. Si ets feliç (de forma duradora) segur que tens instants d’alegria o de felicitat momentània. No obstant, que siguis feliç en un instant, no vol dir que siguis feliç en la teva vida.

En una entrevista, el psiquiatra i professor espanyol Luis Rojas Marcos definia la felicitat com:

“El sentiment positiu, estable i plaent que no depèn d’un moment donat ni d’un fet determinat, sinó que es tracta d’un estat d’ànim que sol acompanyar a la idea de que viure, paga la pena.”

El gurú de la felicitat Tal Ben-Shahar ens deia que:

“La felicitat jau en la intersecció entre el plaer i el sentit. Ja sigui a la feina o a casa, l’objectiu és participar en activitats que siguin al mateix temps personalment significatives i agradables”.

Així doncs, ens fa feliços el realitzar activitats que ens omplen de joia i que ens condueixen en la direcció correcta d’allò que veritablement ens motiva a fer-les i a prendre decisions a la nostra vida. Plaer i sentit o propòsit.

2. La fórmula de la Felicitat duradora

A l’apartat anterior, hem après què és la felicitat i què ens pot fer més feliços encara. Ara coneixerem quins són els components de la felicitat.

Martin Seligman, el pare de la Psicologia positiva, defineix en el seu llibre “L’autèntica felicitat” la fórmula de la “Felicitat duradora”. Aquesta fórmula es composa de la suma de la nostra herència genètica, de les nostres circumstàncies i de les nostres accions voluntàries.

La podem expressar de la següent forma:

F = R + C + V

on F és la Felicitat duradora F, R és el rang base de felicitat de les característiques amb les que naixem, C són les circumstàncies que ens envolten i V les accions o circumstàncies que depenen de la nostra voluntat.

El rang base o valor de referència de la felicitat (R) ve donat pels nostres gens i es refereix a l’afectivitat positiva d’una persona. La nostra genètica determina el nostre gènere, la nostra raça, la nostra aparença física i el nostre temperament. Totes aquestes qualitats determinen el nostre patró de pensaments, sentiments i la nostra actitud davant el que ens succeeix. Aquesta variable de l’equació explica fins un 50% de la felicitat d’una  persona. L’important aquí és que siguis conscient que si bé una part de la teva felicitat és heretada, tu pots gestionar una parte molt important del percentatge restant de l’equació de la felicitat autèntica.

A més a més, que siguis una persona amb bona aparença física, extrovertida, sociable i  un temperament positiu no vol dir que tinguis un nivell alt de felicitat.

Jaques Normand, un escritor francès que va viure entre els segles XIX i XX, va dir:

“Tenir tot per a ser feliç no és de cap manera raó per a ser-ho.”

Les circumstàncies (C) que ens envolten es refereixen al nostre entorn vital (estat civil, nacionalitat, nivell socio-econòmic, ocupació o situació laboral, edat, localitat on vivim, etc.) y a la nostra experiència viscuda davant situacions problemàtiques o traumàtiques. Actuen com un termòstat que es va regulant. Si et toqués la loteria, experimentaries un augment de felicitat durant un temps determinat, però passat aquest, tornaries al teu rang base. Si tinguessis un accident de circulació i resultessis ferit, segurament el teu nivell de felicitat disminuiria durant un temps i després també tornaria al teu rang base.

Aquestes circumstàncies vitals només determinen aproximadament un 10% de la nostra felicitat duradora. Tendim a pensar que aquest component hauria de ser més gran a l’equació. Es deu a que qualsevol canvi en les nostres circumstàncies té un efecte immediat en el benestar o malestar de les persones.

Benjamin Disraeli, un famós polític i escriptor britànic del segle XIX ens deia:

“La fortuna, l’èxit, la glòria o el poder poden augmentar la felicitat, però no donar-la.”

Finalment, el  tercer component de l’equació de la felicitat duradora són els actes voluntaris (V). Són aquelles accions que tu realment decideixes fer perquè tu vols fer.les. És allò que tu voluntàriament fas amb la teva vida. El 40%. Repeteixo, el 40% de la nostra felicitat duradora depèn dels nostres actes, decisions i comportaments. Fer les coses que realment volem fer a la vida i, sobretot, gaudir d’elles tenen, tenen un paper determinant en el nostre nivell de felicitat.

El filòsof Jean Paul Sartre deia:

“La felicitat no és fer el que un vol, sinó estimar el que un fa.”

3. Què pots fer per a ser més feliç?

Una vegada vistos els components de la fórmula de la “Felicitat autèntica” – la duradora – podem respondre afirmativament a la pregunta de si es pot ser més feliç. Sí, es pot ser més feliç actuant de forma voluntària, sobre el que decidim fer amb la nostra vida. La felicitat depèn de nosaltres en gran mesura.

Tal Ben-Shahar ens proposa sis accions que poden tenir un efecte significatiu en la nostra felicitat i satisfacció amb la vida:

  1. Acceptar que ets un ésser humà i que a vegades tens sentiments negatius. És normal. Experimentar sentiments negatius, també t’obre a viure els sentiments positius.
  2. Simplificar. Fer menys i no més. No tractis de ficar i ficar més coses en el teu temps ja que acabaràs pagant un alt preu. El dia només té 24 hores. Prioritza el més important.
  3. Fer coses que et causin plaer i donin sentit a la teva vida. Fluir. És a dir, fer aquelles coses que signifiquin un repte per a tu i que t’apassionin al mateix temps. Estableix un equilibri entre les teves habilitats i els desafiaments que has d’afrontar.
  4. Relacionar-se bé. Passar el temps amb la teva família, els teus amics, amb la gent que t’importa i que es preocupa per tu, amb gent “vitamina”. Elimina de la teva vida als “vampirs” emocionals que et xuclen tota l’energia.
  5. Connectar el teu cos amb la teva ment. Fes exercici i medita regularment. Fuig del sedentarisme i activa la teva ment. Menja sà.
  6. Enfocar-se en el positiu i donar importància a la gratitud. Cultiva l’hàbit de la gratitud i de la tolerància. Valora el que tens i gaudeix-lo. Tingues sempre una actitud positiva.

I ara, en aquest moment, decideix: Què has de fer tu per ser feliç a la teva vida?

Comparteix:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Sobre l’autor
Nacho Martín

Nacho Martín

CEO i fundador de Whoop Coaching i Consulting.

Life Coach | Coach executiu | Coach d’equips i sistemes.

Mentor i desenvolupador de líders
Expert en Banca i finances | Transformació digital | Experiència global.