Quin és el propòsit de la teva vida?
- 14/07/2022
- 12:38
El propòsit es refereix a la raó de ser de la teva vida. Allò que et mou i motiva per arribar a un estat de màxim benestar. Pel algunes persones és la felicitat, per altres és allò que dona sentit a la seva vida.
Segons la cultura japonesa, tots tenim una raó de ser, una raó per aixecar-te cada matí, un motiu per gaudir de la vida, un motiu per tornar a aixecar-te cada vegada que caus. A aquesta raó de ser li diuen “IKIGAI”.
Mieko Kamiya (1914-1979) és per alguns la Mare de la Psicologia Ikigai. Aquesta metgessa i psiquiatra japonesa va escriure en 1966 el seu llibre “Ikigai-ni-Tsuite” o en català, “El que fa que la nostra vida pagui la pena viure-la”, el qual és una referència pe a investigadors, professors i psicòlegs japonesos d’avui en dia.
Com metgessa, va tractar pacients amb problemes psiquiàtrics i a malalts de lepra en el Naghasima Aiseien Leprosarium. Va ser en aquest centre on va realitzar una enquesta per a un projecte d’investigació i a partir d’aquesta, va teoritzar el seu model de la psicologia Ikigai. Durant el seu estudi, va descobrir que molts pacients amb síntomes lleugers sofrien d’una sensació de manca de sentit a les seves vides. Això la va estimular a esbrinar per què i a realitzar-se la següent pregunta: Què fa sentir que la vida paga la pena ser viscuda?
Aquesta pregunta la va portar a realitzar la seva tesi doctoral en la Universitat d’Osaka en 1960 i posteriorment, a escriure el seu llibre sobre l’ikigai.
Mieko defineix l’ikigai des de dos punts de vista:
a) La font o origen d’un sentiment de felicitat o satisfacció (ikigai): una activitat que realitzes, una persona a la que estimes, etc.
b) L’estat d’ànim: és a dir, el que una persona sent quan experimenta aquest sentiment (ikigai-kan).
Va relacionar l’ikigai-kan amb el sentit de la vida de Viktor Fankl. Creia que les fonts d’aquests estats d’ànim haurien de ser consistents amb la identitat de les persones, les quals els hi permeten expressar el seu veritable jo.
En el seu llibre sobre l’Ikigai, Mieko Kamiya afirma que per a que un individu experimenti l’ikigai-kan existeixen set tipus de necessitats personals que han de ser satisfetes:
• la necessitat de satisfacció amb la vida
• la necessitat de canvi i creixement
• la necessitat d’un futur brillant
• la necessitat de ressonància
• la necessitat de llibertat
• la necessitat d’ autorealització
• la necessitat de significat i valor
Segons aquesta tesis, el desig i la combinació d’aquestes necessitats requerides per experimentar la consciència ikigai varien en funció de cada persona. A ,és a més, la combinació d’aquestes necessitats serà diferent depenent de cada font d’ikigai.
Pots observar que hi ha certa similitud amb la “Piràmide de necessitats” d’ Abraham Maslow (fisiològiques, seguretat, afiliació, reconeixement i autorealització).
La teva raó de ser és allò que et permet mirar cap al futur sense importar com et sents en aquell moment. És el que et dona força, resistència i esperança quan succeeix un contratemps o una tragèdia. És una font d’energia i llum interior que et fa seguir endavant. Un motiu per gaudir de les petites coses de la vida.
Què pots fer per trobar el teu ikigai? Pots començar fent-te aquestes tres preguntes:
• Quins són els teus valors principals?
• Quines són les activitats, relacions, coses o instants que et donen plaer?
• Quins són els recursos que utilitzes (idees, sentiments, actituds, habilitats i comportaments) quan afrontes una adversitat?
Coneix-te una mica més a tu mateix.
Vull finalitzar aquest post amb la següent frase:
“Hi ha dos dies importants a la teva vida. El primer, és el dia en que vas néixer. El segon, el dia que descobreixes per a què.”

Nacho Martín
CEO i fundador de Whoop Coaching i Consulting.
Life Coach | Coach executiu | Coach d’equips i sistemes.
Mentor i desenvolupador de líders
Expert en Banca i finances | Transformació digital | Experiència global.