< Tornar al blog

Què és el coaching?

“Les persones som similars a una bellota, que conté en el seu interior tot el potencial per convertir-se en un majestuós roure.”
John Whitmore
1. Quin és l’origen del Coaching?

El coaching és el resultat d’integrar fonts de coneixement molt diverses. No té una arrel única sinó que es nodreix d’infinitat de matèries de coneixement amb l’objectiu d’empoderitzar a les persones per obtenir resultats extraordinaris.

Podem trobar les seves arrels a la filosofia socràtica i a l’art de la Majèutica, a la psicologia freudiana, a la psicologia humanista i la teràpia gestàltica de Fritz Perls, la psicoteràpia cognitiva de Aaron Beck, la psicologia positiva de Martin Selligman o les constel·lacions familiars de Bert Hellinger. Podem trobar tamb les seves arrels a la logoteràpia de Viktor Frankl, la programació neurolingüística de Richard Bandler i John Grinder o la biologia del coneixement d’Humberto Maturana.

I com no, en conceptes de lideratge com la intel·ligència emocional de Daniel Goleman, els hàbits de les persones altament efectives de Stephen Covey o el pensament sistèmic de Peter Senge.

2. Definició de Coaching

A l’igual que existeixen múltiples arrels, també existixen múltiples definicions.

Veiem unes quantes d’aquestes definicions:

“El Coaching és una relació professional continuada que ajuda a que les persones produeixin resultats extraordinaris a les seves vides, carreres, negocis o organitzacions. A través d’aquest procés de Coaching, els clients aprofundeixen en el seu aprenentatge, milloren el seu acompliment i reforcen la seva qualitat de vida.”

ICF – International Coaching Federation

“El Coaching consisteix en alliberar el potencial d’una persona per incrementar al màxim el seu acompliment. Consisteix en ajudar-lo a aprendre en lloc d’ensenyar-lo.”

John Whitmore

“El Coaching és l’art de crear un ambient mitjançant la conversa i d’una manera de ser, que facilita el procés pel qual una persona es mobilitza de forma exitosa per assolir les seves metes somiades.”

Timothy Gallwey

“El Coaching cobreix el buit existent entre el que ets ara i el que desitges ser. És una relació professional amb altra persona que acceptarà només el millor de tu i t’aconsellarà, guiarà i estimularà per a que vagis més enllà de les limitacions que t’imposes a tu mateix i realitzis el teu ple potencial.”

Talane Miedaner

“El Coaching és l’art de treballar amb els demés i aconseguir que ells obtinguin resultats fora del comú i com conseqüència, incrementar la productivitat en el seu acompliment.”

Adaptic

“El Coaching consisteix en acompanyar a alguna persona a pensar per sí mateixa, a trobar respostes, a descobrir en el seu interior el seu potencial, el seu camí cal a l’èxit, ja sigui en els negocis, en les relacions personals, en l’esport i en totes les facetes de la seva vida.”

AppCoaching

El Coaching és l’art de fer preguntes per ajudar a altres persones, mitjançant l’aprenentatge, en l’exploració i el descobriment de noves creences que tenen com resultat l’assoliment d’objectius.”

Escuela Europea de Coaching

3. Què hi ha darrera de les definicions de Coaching?

A partir de les definicions anteriors podem il·luminar les idees principals que trobem darrera d’un procés de coaching.

El coaching és un procés de canvi de paradigma, de transformació personal, de mobilització de recursos. Un coachee va a un coach perquè vol canviar alguna cosa a la seva vida. El coach parteix de la premissa què en la vida no hi ha fracassos, només resultats no aconseguits.

Per aconseguir resultats diferents, el coachee ha de fer coses diferents a les que havia fet fins ara. Des de aquest punt de vista, el coach és un catalitzador del canvi.

El coaching es centra en el present i en el futur. El coach sap que es pot aprendre del passat, però que el coachee ha de centrar-se en el present per construir el futur. Perquè al futur no es va, el futur es crea.

Al contrari que una sessió de teràpia que recerca en el passat, la sessió de coaching es concentra en la comprensió de la situació actual i en la situació futura que representa el somni que el coachee vol aconseguir.

El procés de coaching té lloc entre dues persones (el coach i el coachee) o més individus (en el caso de coaching de parelles o coaching d’equips) mitjançant la generació de converses confidencials en un clima de confiança mútua, en les que el coach realitza de forma metòdica preguntes efectives i facilita feedback descriptiu al coachee. El coaching és l’art de fer preguntes poderoses.

El coach és un empoderitzador de persones. La relació entre el coach i el coachee és d’igual a igual. El coachee és qui tria quin tema s’ha de tractaren la sessió de coaching.

El coaching parteix de la premissa que el coachee és posseïdor de tots els recursos en el seu interior per obtenir l’èxit a la seva vida. Només fa falta que el coachee s’adoni d’això. El coachee té la llibertat per escollir entre les seves opcions i prendre les seves pròpies decisions.

El coach és un guia que ajuda a que el coachee trobi per sí mateix el seu camí, elimini els obstacles que l’impedeixen avançar i tregui el millor profit a les seves habilitats, les seves aptituds i els seus coneixements.

El coach ajuda al coachee a explorar els seus valores, les seves creences, les seves emocions, els seus punts forts i els seus aspectes de millora. Les preguntes també permeten al coach calibrar el grau de motivació i de responsabilitat del coachee per obtenir el seu objectiu. El coach és un incrementador de consciència.

A més a més d’elevar la consciència, el coach fa que el coachee assumeixi la seva responsabilitat del seus pensaments i de les seves accions per a que desbloquegi el seu potencial, maximitzi la seva capacitat d’aprenentatge i que per sí mateix tingui èxit en la consecució de la seva meta.

La consciència del coachee es crea amb l’ampliació de perspectives, el que millora el seu focus d’atenció amb el que augmenta el seu interès, la seva comprensió i el seu aprenentatge.

La responsabilitat del coachee es genera oferint un mapa d’opcions i establint un pla d’acció sobre la o les alternatives que ha triat i prioritzat, el que augmenta la seva confiança, la seva auto-motivació i el seu compromís. El coach és un revelador de talents i de potencials.

El coaching és molt més que una eina. És una nova manera de veure, escoltar i sentir a les persones des de una perspectiva més optimista i positiva, que implica un tracte i una forma diferent de relacionar-se amb els demés per obtenir resultats per damunt del comú.

El coach no és un mestre, ni un consultor, ni un mentor, ni un terapeuta. Com hem anat comentant, és una persona bolcada en ajudar als demés, un guia que et manté en el camí que tu has escollit, un catalitzador del canvi, un incrementador de consciència, una caixa de ressonància, un revelador de talents i potencials.

Comparteix:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Sobre l’autor
Picture of Nacho Martín

Nacho Martín

CEO i fundador de Whoop Coaching i Consulting.

Life Coach | Coach executiu | Coach d’equips i sistemes.

Mentor i desenvolupador de líders
Expert en Banca i finances | Transformació digital | Experiència global.