< Tornar al blog

El valor d’acceptar les teves pors i fer realitat els teus somnis

En principi no hi ha molta diferència entre una persona covard i una valenta. La única diferència és que el covard escolta les seves pors i es deixa portar per ells, mentre que la persona valenta els aparta i continua el seu camí.
Osho, en el seu llibre “Coratge, l’alegria de viure perillosament”

 

En aquesta entrada al bloc parlarem sobre el Valor, el Coratge i la Por.

Us recordeu del conte de Joan Sense Por dels germans Grimm? Deia així:
“Un dia Joan va marxar de la casa familiar perquè volia conèixer que era la por. Estava disposat a l’aventura i a superar les adversitats que fessin falta per tal de saber què era.

Finalment, Joan va arribar a una ciutat quin rei havia perdut el seu castell i els seus tresors a causa de l’encantament d’un mag malvat. Tots els valents que havien entrat al castell per recuperar els tresors havien fugit espantats o havien mort de por.

Joan va anar a veure al rei i aquest li va dir que si era capaç de passar tres dies i tres nits a l’interior del castell desapareixeria l’encantament. Com premi li seria concedit la mà de la seva filla i  compartiria amb ell la meitat dels seus tresors.

Joan Sense Por no ho va dubtar ni un segon. No per la recompensa sinó perquè creia que era una bona oportunitat per conèixer la por. Va passar els tres dies sencers al castell i ni un espectre tenebrós, ni un fantasma ni una mòmia varen ser capaços d’espantar-lo. Joan va aconseguir alliberar el castell de l’encantament i es va casar amb la bella princesa.

Passats uns mesos, la princesa va voler fer un regal a en Joan. Una peixera rodona amb peixos de diferents colors. Joan estava encara dormint. Quan la princesa es va apropar al llit, va ensopegar i l’aigua i els peixos van caure damunt la cara de Joan, que va cridar espantat. Per fi havia conegut la por i uns  simples peixets a la cara l’havien causat. La princesa va prometre guardar aquest secret i van viure feliços per sempre”.

El que podem aprendre d’aquest conte és que tots, tots i cadascú de nosaltres, hem tingut por alguna vegada. No tinguis por d’admetre-ho! Accepta-ho!
Acceptar les pors
Free image by wayhomestudio on Freepik
Què és el valor?

El valor no significa absència de por, sinó la decisió d’actuar malgrat la por. Quan t’endinses en el desconegut, tens por perquè no saps el que et pot succeir.

És normal, som animals. Tenim gravats en els solcs més profunds del nostre cervell el com reaccionar davant qualsevol perill. La por és útil en situacions que podrien posar en perill la nostra vida. La por és una emoció primària que es deriva de l’aversió natural al risc o l’amenaça.

Com home o dona que som – aquesta espècie animal “superior” -, a mesura que afrontem l’aventura del desconegut, les pors van desapareixent. Ens tornem més forts i més íntegres i això aguditza la nostra intel·ligència. Hem d’acceptar el desafiament de l’incert i superar les nostres pors.

La majoria de coses que evitem, les evitem perquè tenim por de tenir por. I el pitjor de tot, quan tenim por no havent perill al nostre voltant, inventem el perill per poder justificar la por. Estem fatal!

El problema no està en sentir la por, sinó en tenir-la quan no hi ha un motiu real.

La paraula Coratge prové del llatí Cor, igual que en català. Per tant, tenir coratge o ser valent significa viure amb el cor. Com diu Osho: “Els covards i només els covards viuen amb el cap. Estan atemorits i s’envolten de la seguretat de la raó. Atemorits, tanquen totes les finestres i les portes i s’amaguen darrera.”

Una persona perd la por quan accepta les seves pors. No és qüestió de valentia. És qüestió d’adonar-se que és natural tenir por. És qüestió de confiança i autoestima.

El valor de fer realitat els nostres somnis
Siguem valents, tinguem coratge. Permetem que els nostres somnis es facin realitat. Perquè únicament quan haguem apartat les nostres pors i enarborem la bandera de la nostra autoconfiança, veurem que no solament els riscos són menors del que semblaven sinó que el major risc de tots és no haver-nos atrevit a somiar.

Acabaré aquest article amb el conte de Paco i el dia del seu 88è aniversari:

“Paco, era un avi que complia aquell dia 88 anys. Els seus fill, néts i besnéts li havien organitzat una festa amb un gran pastís amb 88 espelmes.

– Demana un desig! Demana un desig! – van corejar a l’uníson néts i besnéts.

Després de pensar uns segons, Paco, amb gran esforç va apagar les espelmes amb diverses  bufades.

Un dels seus fills li va preguntar llavors:

– Papà, quin desig has demanat?

L’ancià el va mirar amb llàgrimes als ulls i li va contestar:

– El meu desig és tornar aquí amb més valor per fer totes les coses que somiava fer i vaig tenir por d’intentar.”

Qué faràs ara? Esperar en la zona de confort a que et consumeixen les teves pors o sortir fora d’ella i abraçar-les.

Nota: Aquest post va ser publicat originalment pel mateix autor en el Blog Lideratge i coaching (lideratgeicoaching.blogspot.com) el 2 de desembre de 2013.

Comparteix:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Sobre l’autor
Nacho Martín

Nacho Martín

CEO i fundador de Whoop Coaching i Consulting.

Life Coach | Coach executiu | Coach d’equips i sistemes.

Mentor i desenvolupador de líders
Expert en Banca i finances | Transformació digital | Experiència global.