< Tornar al blog

Coaching: el conte del xef i la seva filla

Hi havia una vegada un xef d’un famós restaurant que tenia una filla que es queixava tota l’estona de la seva vida tan avorrida, que deia que tot li anava malament i que ja estava farta de tant lluitar per tot, quan ho tenia tot per ser feliç.

-Papà, és que en quan soluciono un problema, n’apareix un altre – va dir la noia.

Sense pensar-s’ho, el pare va agafar-la de la mà i se la portà a la cuina del seu restaurant.

Ja a la cuina, el xef li va dir a la seva filla:

– Ara, si us plau, fixa’t be en tot el que faré.

El pare va omplir tres recipients idèntics amb la mateixa quantitat d’aigua i els va col·locar els tres sobre els fogons per escalfar-los.

En el primer recipient va posar pastanagues, en el segon  va posar ous de gallina i en el tercer, grans de cafè.

Xef conte metàfora coaching
Imatge de Freepik: https://www.freepik.com/free-photo/portrait-elderly-man-preparing-food-standing

La filla va esperar impacientment mentre el pare controlava els fogons i, de tant en tant, renegava parlant baix per a ella mateixa. No havia passat ni un minut que li va dir al seu pare:

Pare, què fas? Em canso.

Al cap de 15 minuts, el pare va apagar els fogons de la cuina. Primer va treure el recipient amb las pastanagues  i les va posar en un plat. En segon lloc, va treure els ous i els va deixar en un altre plat. I, finalment, va colar el cafè en un pot.

Llavors, va mirar a la seva filla i li va dir:

Estimada filla, què veus?

– Pastanagues, ous i cafè – va contestar ella.

La va fer acostar-s’hi als plats i li va demanar que toqués les pastanagues. La noia així ho va fer i va notar que les pastanagues estaven toves. Després li va demanar que agafés un ou i el trenqués. Després de treure-li la closca, la noia va sentir que l’ou estava dur. I, acte seguit, el pare li va demanar que tastés el cafè.

La filla va somriure mentre el tastava i gaudia de la seva rica aroma.

El xef li va dir aleshores:

Escolta’m ara amb atenció. Els tres elements, la pastanaga, els ous i el cafè s’han enfrontat a la mateixa adversitat: l’aigua bullint. No obstant fixa’t que els tres elements han reaccionat de manera molt diferent a l’ebullició. Quan he posat la pastanaga a bullir era forta i dura i, un cop bullida, s’ha tornat feble i tova. Quan he posat els ous, la seva closca protegia el seu interior líquid, clara, i el rovell. Al bullir, els ous, s’han tornat compactes i ara són ous durs. I el cafè. El cafè bullit ha estat capaç de canviar l’aigua en sí mateixa.

El pare va mirar fixament a la seva filla, creant-se un breu espai de silenci i tranquil·litat i després li va preguntar:

Què creus que ets tu? La pastanaga, l’ou o el cafè? … Ets una pastanaga que sembla forta i que davant l’adversitat et tornes feble i perds la teva fortalesa?… Ets un ou que té un cor flexible, un esperit fluid i que davant l’adversitat et tornes dura i rígida?… O ets com el cafè que transforma l’aigua, l’element que causa l’adversitat al bullir i causa dolor i que fa que en aquell moment d’ebullició, el cafè estigui en la seva millor versió, amb el seu millor sabor i aroma?

La noia es va quedar una estona pensant, callada. Ja no es queixava.

El pare va preguntar-li en aquell moment:

– Què has après d’aquesta metàfora culinària?

– Papà, gràcies. M’has fet reflexionar sobre la meva vida. He après que vull ser com els grans de cafè. Vull ser una persona que quan les coses es posen molt malament, reaccioni positivament per a que les coses al meu voltant, millorin.

– Fixa’t, filla meva, que tot depèn del com. I el com, només depèn de tu. Tot és qüestió d’actitud.

 

Benvolgut lector o lectora, davant l’adversitat, què ets? ¿Pastanaga, ou dur o cafè?

 

Comparteix:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Sobre l’autor
Nacho Martín

Nacho Martín

CEO i fundador de Whoop Coaching i Consulting.

Life Coach | Coach executiu | Coach d’equips i sistemes.

Mentor i desenvolupador de líders
Expert en Banca i finances | Transformació digital | Experiència global.